Blog

Afectiuni ale cainilor si pisicilor cu botul turtit

Deseori cand ne plimbam prin parcuri unde sunt si catei ce fac parte din rasele Bulldog, Pug, Boxer, Boston Terrier, Pekinez sau Shih–tzu auzim: “Ce catel dragut! Uite ce botic are! Si ce ochi mari si frumosi! Ce caraghios e cand respira cu gura deschisa! Zici ca rade tot timpul!”

Este adevarat ca sunt foarte haiosi cu nasul lor turtit, dar aceasta remodelare influenteaza destul de mult stilul lor de viata, iar proprietarii acestora ar trebui sa cunoasca diversele afectiuni ale cainilor si pisicilor cu botul turtit si eventual riscurile carora sunt supuse animalutele lor.

In primul rand sa intelegem cu cine avem de a face! Cateii enumerati mai sus fac parte din grupul raselor brahicefalice. Termenul provine din limba greaca iar “brachy” inseamna scurt si “cephalic” inseamna cap. Selectiile in perfectionarea acestor rase au urmarit obtinerea unor exemplare cu maxilarul inferior dezvoltat proportional cu corpul iar maxilarul superior mai scurt.

Modificarile facute acestor catelusi pot determina (nu obligatoriu) cateva probleme de sanatate, insa daca le cunoastem si le prevenim putem avea o viata frumoasa si fericita alaturi de ei!

Sindromul brahicephalic este cunoscut sub denumirile “sindrom brahicephalic respirator” sau “boala congenitala obstructiva a tractului respirator superior” si se poate manifesta prin :

–      Stenoza de narine: atunci cand narile au orificiile foarte ingustate. Aceasta afectiune se poate remedia chirurgical. Este o interventie de chirurgie estetica, iar semnele de imbunatatire a respiratiei apar imediat, animalutele putand inspira mai mult aer pe nas. Operatia este de scurta durata, nu raman cicatrici, anestezia este inhalatorie-cel mai sigur tip de anestezie, iar refacerea dupa operatie dureaza maxim 10 minute.

–       Alungirea valului palatin: tesutul moale care separa cavitatea bucala de cea nazala formeaza niste falduri care ingreuneaza trecerea aerului si astfel apare respiratia dificila si zgomotoasa. Se poate interveni chirurgical prin indepartarea acestor falduri.

–      Eversarea sacilor laringieni: langa corzile vocale exista un tesut care proemina in interiorul traheei si astfel impiedica trecerea aerului. Se poate interveni chirurgical sau exista posibilitatea ca acesti saci laringieni sa isi reia pozitia anatomica dupa interventia de la valul palatin.

–       Stenoza traheala: traheea poate fi ingustata in anumite zone, iar acest lucru poate fi observat prin examen radiographic.

Una sau mai multe dintre aceste afectiuni determina aparitia unui efort foarte mare in a respire, iar volumul de aer inhalat si expirat este foarte mic. Atunci cand un animalut dintr-o rasa cu aceasta constitutie este in suferinta, poti observa respiratie accelerata, greoaie si zgomotoasa. De cele mai multe ori catelul respira cu gura deschisa. Dupa ce se joaca putin sau alearga oboseste si tine gatul intins pentru a inspira mai usor, tuseste sau da senzatia ca se inneaca. In cazurile grave mucoasele si limba devin violacee, animalul intra intr-o stare critica, iar daca nu se intervine de urgenta, medicamentos si cu oxigenoterapie se poate ajunge chiar la moarte.

O vizita la medicul veterinar in care sunt furnizate toate informatiile referitoare la catelul brahicefalic in diferite situatii (efort, caldura, somn), un consult general, analizele de sange si examenul radiografic pot oferi  date importante ce ne ajuta sa intervenim atunci cand este cazul.

Intoleranta la temperaturi ridicate, manifestata de cele mai multe ori prin  “gafait” poate fi un element amuzant, insa are ca substrat incercarea de a se racori ,stiut fiind faptul ca patrupezii nostri nu transpira. Termoreglarea la animalute se realizeaza prin inspirarea aerului rece care o data ajuns in pulmoni ajuta la “racirea” organismului, iar prin expiratie este eliminate aerul “cald”.

Supraincalzirea prin ventilatie insuficienta poate fi accentuata in cazul unui caine supraponderal. Mentine cainele in limitele normale de greutate, printr-o dieta adecvata si un program de miscare bine adaptat, altfel, aceste dificultati de respiratie putand duce si la probleme cardiace. Este bine sa le oferim pauze atunci cand ne jucam cu ei, sa evitam sa ii scoatem afara, atunci cand este foarte cald, sa le oferim spatii umbroase si racoroase si, bineinteles, apa proaspata la discretie.

Datorita botului turtit in zona de deasupra nasului apar falduri de piele in interiorul carora se poate acumula o cantitate crescuta de secretii grase sau oculare. Recomandam o toaleta zilnica in aceste regiuni deoarece umiditatea poate determina aparitia unor dermatite micotice sau bacteriene.

Modificarile aduse conformatiei capului la aceste rase implica o atentie deosebita si asupra ochilor. Acestia sunt mai proeminenti si astfel mai expusi traumatismelor. Un alt aspect ce trebuie mentionat aici este faptul ca la unii catei, pleoapele nu se inchid complet si astfel pot aparea conjunctivite sau leziuni corneene. Aceste efectiuni pot fi identificate in cadrul unui examen oftalmologic si apoi remediate.

O atentie deosebita trebuie acordata si dintilor. La aceste rase exista multe situatii in care dintii nu sunt aliniati corect, iar in spatiile create se pot acumula resturi alimentare ce in timp favorizeaza aparitia problemelor dentare. O igiena corespunzatoare poate preveni aceste afectiuni.

Cateii sunt foarte energici si curiosi, iar atunci cand sunt in lesa pot face miscari bruste in incercarea lor de a explora diverse locuri sau lucruri. Ar fi bine sa achizitionezi o zgarda lata sau un ham pentru a evita traumatismele la nivelul gatului.

Inca un lucru care trebuie stiut de proprietarii femelelor din rasele  brahicefalice este faptul ca de cele mai multe ori, in momentul fatarii acestea intampina dificultati in expulzare datorita comformatiei puilor si au nevoie de asistenta sau chiar cezariana.

Cainii din aceste rase sunt recunoscuti pentru devotamentul lor, s-ar juca toata ziua, sunt foarte iubitori si …pupaciosi. Pentru unii “ciudati’, pentru altii cei mai dragalasi, sunt niste caini superbi care ne pot face zilele frumoase!

Nu trebuie sa uitam insa de pisicute! Pisicile din rasele British Shorthair, Exotic Shorthair, Scotish Fold, Persian Cat sau Himalayan Cat pot dezvolta probleme asemanatoare pentru care, bineinteles, exista rezolvare.

 

Dr. Anda Dima – Vet Medical Center

Share this post