Blog

Apa cu sare: combinatie toxica pentru animale

Sarea, aliment frecvent utilizat de catre oameni, poate fi extrem de toxic pentru animale.

Utilizarea sarii pentru inducerea vomei la animale in situatii in care „credem ca a primit otrava” este doar un mit (asa cum este total contraindicat si administrarea laptelui in suspiciune de intoxicatie),  cu atat mai mult,  dupa administrarea a catorva lingurite, se poate ajunge cu usurinta la moarte.

Sa ne facem o idee despre ce inseamna asta.

1 lingurita de sare reprezinta echivalentul a 7,25 de grame de sare, iar 1 lingura de sare reprezinta echivalentul a 14,5 pana la 21,75 de grame de sare, in conditiile in care doza toxica letala la un caine este de 4 grame/kg. Spre exemplu, pentru un bichon de 5 kilograme,  1 singura lingura de sare cu apa poate reprezinta doza toxica letala.

Mortalitea in intoxicatia cu sare este extrem de crescuta.

Ca si manifestari clinice, pot aparea: voma, diaree, letargie, tremuraturi, sete, deshidratare. In cazuri severe: rigiditate  musculara, convulsii, insuficienta renala, soc  consecutiv pierderilor masive de fluide intracelulare, pana la moarte.

In momentul in care suspicionezi ca animalutul tau a ingerat un toxic sau l-a primit, nu ezita sa apelezi la un medic veterinar, inainte de a-i administra apa cu sare. Nu exista un tratament specific, medicatia utilizata fiind una simptomatica.

 

Autor: Dr. Simona Iliescu – Vet Medical Center

Share this post