Blog

Boala polichistica renala la pisici

Boala polichistica renala este o afectiune congenitala, cu evolutie lenta si ireversibila, intalnita la 37% din felinele din rasa Persana. Primadocumentare despre aceasta boala a fost facuta in anul 1957. De atunci si pana acum s-a descoperit ca si pisicile din rasele British short hair, Scottish fold, Himalaya, Exotic si metisii lor sunt predispuse la transmiterea genei PKD1, raspunzatoare de aparitia acestei boli.

Chiar daca puii de pisica purtatori de gena PKD1 prezinta ambii rinichii afectati, semnele clinice de boala renala polichistica apar intre varstele 3-10 ani, cu o medie de 7 ani. La nastere, acesti rinichi prezinta in structura lor mici chisturi care in timp cresc si se multiplica pana la distructia rinichiului. Aceste chisturi au marimi ce variaza de la 1 mm pana la mai mult de 1 cm. Pe masura ce creste numarul chisturilor, tesutul renal normal este inlocuit astfel pierzandu-si functionalitatea, in final rezultand insuficienta renala.

Clinic, animalul prezinta semne specifice unui animal cu insuficienta renala: apatie, lipsa poftei de mancare, bea mai multa apa si face pipi mai des, slabeste, prezinta voma sau diaree. Colica renala poate aparea atunci cand dimensiunea rinichilor este una foarte mare. De obicei, in timpul unui examen clinic, acestia se pot simti la palpare.

Diagnosticul acestei afectiuni necrutatoare se poate pune de timpuriu prin mai multe metode de investigatii. Metodele imagistice pun in evidenta marimea lor, iar prin ecografie abdominala se pot observa detalii specifice (prezenta chisturilor cu distructia parenchimului renal). In cazul in care functia renala este compromisa, si la analizele de rutina se vor constata modificari: cresterea valorilor serice ale creatininei si ale ureei, anemie etc.

Din punct de vedere ecografic, modificariile se pot vedea de timpuriu, inainte de aparitia modificarilor functionale cu o acuratete de 98% la pisicile de peste 10 luni.

La rasele predispuse se recomanda controale ecografice si analize de sange periodice incepand chiar cu varsta de 6 luni.

Din pacate, nu exista un tratament curativ pentru aceasta afectiune. In momentul diagnosticarii de insuficienta renala, se opteaza pentru tratamentul specific al acesteaia. Acest tratament consta in sustinearea pisicutei prin tratament perfuzabil (intravenos si/sau subcutanat), dializa enterica (prin substante specifice) sau peritoneala, administrarea de substante ce se leaga de fosforul de la nivel renal, dieta si corectarea anemiei prin administrare de eritropoietina.

Cum putem preveni aceasta afectiune?

Intainte de orice monta intre reprezentantii raselor predispuse se recomanda puternic investigatiile paraclinice (metode imagistice de tipul ecografiei abdominale si radiografie abdominala, profil biochimic renal si hemoleucograma) dar si testarea genetica.

Sunt valabile teste de genetice pentru diagnosticul acestei afectiuni si se pot efectua inca din primele saptamani de viata.

 

Dr. Adriana Delescu – Vet Medical Center

Share this post