Blog

Cauzele apetitului capricios la pisici

Se intampla rareori sa vedem pisici cu adevarat mofturoase. Cauzele apetitului capricios la pisici au adesea la baza fie o alimentatie incorecta, fie o afectiune medicala. Daca eliminam aceste 2 lucruri putem spune cu adevarat ca avem un pisic mofturos.

Alimentatie incorecta = hrana uscata cumparata vrac sau pastrata necorespunzator. Ce inseamna acest lucru? In primul rand: ce este hrana uscata? Este o forma de proteina deshidratata, asa cum de exemplu, in cazul alimentatiei noastre, este salamul uscat. Acum sa ne imaginam acea bucata de salam uscat lasata pe masa timp de 2 saptamani. Proprietarile nutritive se pierd si procesele de rancezire incep in maxim 24h, chiar daca mirosul de stricat nu se va simti. Exact acelasi lucru se intampla si cu mancarea uscata. De aceea: tot timpul se cumpara in saci ambalati si se pastreaza la intuneric, in locuri uscate, conditia principala fiind ca sacii sa fie inchisi bine dupa fiecare utilizare sau hrana sa fie depozitata in cutiute inchise ermetic.

Hrana umeda (recomandata intr-adevar de expertii in medicina si etologie felina in favoarea celei uscate) trebuie si ea sa fie calitativa. Ca regula generala, ceea ce gasim in supermarketurile alimentare umane sau ceea ce vedem reclama la tv se evita. Incercati hrana super-premium sau premium precum: Schesir, Applaws, Brit Care, Royal Canin Instinctive.

Hrana umeda se considera si carnea. Daca aveti o pisicuta, nu ar fi rau sa o testati cu vita, pui, peste, curcan.

Avantajul hranei umede:

Procent de apa in cea umeda = 70% vs hrana uscata = 5%

* procentul de apa din carne = 70%

* pisicile sunt… carnivore

* din pacate, pisicile nu se adapa niciodata suficient, incat sa inlocuiasca deficitul de apa din hrana uscata.

De asemenea, hrana uscata contine o cantitate mare de cereale de care pisicile nu numai ca nu au nevoie, dar le predispune la obezitate, diabet, calculi urinari si tumori mamare.

 

Mai departe: recomandarile acelorasi experti sunt ca recipientele de hrana si apa sa nu fie din inox. S-a demonstrat ca pisicile care isi vad reflexia in inox sunt mult mai “mofturoase” la mancare decat cele care mananca sau se adapa din recipiente de sticla sau ceramica.

* nu recomandam plasticul din motive de igienizare defectuoasa.

Daca dorim sa excludem posibilele cauze medicale ale apetitului capricios atunci sunt necesare urmatoarele investigatii, pe care le prezentam in ordinea importantei si a frecventei de aparitie:

– in primul rand este necesara o exameniare generala efectuata de catre medicul veterinar, in care se pune accentul pe cavitatea bucala – se examineaza limba, dintii si gingiile pentru a observa eventuala prezenta a ulcerelor sau a unei gingivite

– examene coproparazitologice (atat pentru parazitii comuni, cat si pentru Giardia). Chiar daca este deparazitata in mod regulat sau mai rar pentru ca sta in casa, trebuie sa tinem cont de faptul ca nu exista un medicament universal sau o schema de deparazitare interna universala pentru toate speciile de paraziti pe care le pot avea companionii nostri. Anumiti paraziti pot determina pervertirea gustului si de asemenea aparita vomei.

– analize de sange pentru stabilirea functiilor hepatice, renale si ale colecistului – daca aceste sisteme nu functioneaza optim si ele pot determina aparitia vomei si apetitul capricios.

– ecografie – pentru excluderea bolii polichistice renale PKD (cu predispozitie genetica mare – 26% la Persane, Brittish short hair si Scottish fold), cu manifestari clinice sterse la pisicile tinere (voma, apetit capricios). De asemenea, ecografia poate exclude eventualele gastrite sau modificari ale tranzitului intestinal, traduse prin aceleasi manifestari clinice. Totodata, cu ajutorul ecografiei se poate observa daca exista acumulari mici de lichid in cavitatea abdominala sau daca limfonodurile mezenterice sunt modificate, asa cum se intampla in cazul peritonitei infectioase feline (PIF).

– analize pentru boli virale precum FeLV si FIV, care ar putea de asemenea sa modifice comportamentul alimentar al pisicilor.

– radiografie cu substanta de contrast pentru excluderea unui ghem de par.

– endoscopie pentru excludera unei ingrosari sau a unui spasm al pilorului = sfincter care se deschide si permite hranei digerate sa treaca in prima portiune a intestinul subtire.

 

Dr. Anca Cristea– Vet Medical Center

Share this post