Blog

De ce “pisicile mananca cu nasul”?

In comparatie cu oamenii si cainii, mirosul la pisici este de o acuratete superioara, lucru ce da o dimensiune suplimentara vietii felinelor.

Aceasta caracteristica apare consecutiv anatomiei si fiziologiei aparatului respirator, prin prezenta unui organ special, numit organ vomeronazal (organul lui Jacobson) si prin numarul mult mai mare de celule senzoriale in cavitatile nazale (celulele olfactive la oameni sunt in numar de maxim 20 de milioane, pe cand la pisici de minim 65 de milioane).

Cu siguranta ai observat ca atunci cand pisica ta adulmeca ceva, isi “increteste” boticul si tine gura putin intredeschisa. Ei bine, in acest moment intra in functiune aparatul vomeronazal (situat pe cerul gurii), iar mirosul ajunge pe cale nervoasa la nivelul hipotalamusului (creier). Daca este vorba de o portie de mancare, putem avea drept raspuns acceptul sau refuzul acesteia.

Simtul olfactiv apare in ‘arsenalul’ pisicii inca din prima zi dupa nastere.

Un alt exemplu de reactie-raspuns este ceea ce se intampla in fata unei oglinzi: de cele mai multe ori, pisicile raman indiferente atunci cand isi vad reflexia in oglinda, deoarece nu considera ca imaginea este reala, atata timp cat nu pot mirosi ceea ce vad.

Bineinteles ca pisica adora sa stea si sa se tolaneasca pe hainele tale sau sa se catare pe picioare atunci mergi prin casa… Nu o lua in nume de rau; ea doar se bucura de mirosul tau.

In casele in care locuiesc si pisici, toata mobila este impregnata cu feromoni pe care noi oamenii nu ii simtim, insa oricare alta felina care va trece pragul casei, ii va considera un semn conform caruia acel spatiu apartine altei pisici.

Simtul olfactiv este asadar, o adevarata comoara pentru pisica ta, acesta ajutand-o sa exploreze si sa se conecteze la placerile din viata de zi cu zi.

 

Dr Anda Dima – Vet Medical Center

Share this post