Blog

Deparazitarea externa – de ce sa nu renuntam la ea peste iarna

Poate din cauza faptului ca traim intr-o regiune cu clima temperata, iar in noiembrie deja ne-am scos puloverele, gecile si manusile de la pastrare, am avea tendinta sa ne gandim ca deparazitarea externa nu mai este necesara, pentru ca nu mai exista purici sau alte ganganii la minus cateva grade, nu este asa? Acest lucru nu este insa corect, iar petimpul iernii deparazitarea externa este in continuare necesara.

Insectele impotriva carora ne luptam – purici, capuse si tantari – pot sa supravietuiasca chiar si la temperaturi mici, mai ales daca vremea este uscata. Chiar daca nu prea mai intalnim tantari atunci cand temperaturile sunt cu minus, puricii si capusele isi pot face de cap pe toata durata anului.

Dar de ce sa fie un puricel o problema atat de mare? Pentru ca la mijloc este mai mult decat o simpla intepatura sau senzatie de scarpinat.

Puricii

Puricii adulti inteapa animalele pentru a se hrani cu sangele lor, insa intepaturile de purice pot determina aparitia dermatitelor alergice la unele din aceste animale. In cazul infestatiilor masive cu purici, acestia pot sa anemieze animalul, printr-un consum enorm de sange.

De asemenea, aceste insecte mici si suparatoare pot sa transmita un numar de boli bacterine sau parazitare, prin intermediul intepaturii lor. Puricii adulti pot sa isi lase ouale peste tot – nu numai pe animalutul tau. Ouale respective matureaza in larve, iar mai apoi in pupe, inainte de a deveni adulti. Sub forma de pupa, puricii sunt imuni la insecticide; adultii se pot dezvolta din acestea in minim 13 zile pana la maxim 50 saptamani, in functie de termperatura mediului si de alti factori. De exemplu, ouale de purici depuse in luna august, pot sa determine serioase batai de cap toata iarna, mult dupa inceputul sezonului rece.

Capusele

La fel ca si puricii, capusele inteapa animalele pentru a se hrani cu sangele lor; in timp ce se hranesc, capusele se prind de animale cu ajutorul pieselor bucale, pe care le “ingroapa” chiar sub pielea acestora. Pe parcusul acestui proces, pot sa transmita o varietate de boli bacteriene si parazitare. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt babesioza si borelioza (Boala Lyme), amandoua deosebit de grave si periculoase pentru sanatatea animalutului tau. Mai multe informatii despre babesioza gasesti aici. Capusele, atat adultele cat si nimfele (capusele imature), sunt active si in cautare de gazde mult dupa ce vremea s-a racorit.

Tantarii

Intepaturile de tantar sunt o pacoste pentru toata lumea, insa pentru caini si pisici, sunt mai mult de atat… In cazul lor, o intepatura din partea acestor mici bazaitori poate veni la pachet cu transmiterea microfilariilor, forma larvara imatura a dirofilariilor (“viermii la inima”). Produsele de preventie impotriva acestor paraziti actioneaza prin uciderea acestor microfilarii. Altfel, acestea ar migra spre inima, unde s-ar dezvolta printr-un proces ce dureaza luni de zile. Femelele adulte de dirofilaria pot masura intre 25 si 30 cm, traind pana la 7 luni. Dirofilariile adulte pot provoca foarte multe stricaciuni muschiului inimii, si nu pot fi eliminate prin produsele folosite in mod obisnuit pentru preventie. Sigur ca exista si un tratament pentru dirofilarioza, insa acesta este dificil, implica riscuri ridicate si costuri mai mari decat preventia. Mai multe informatii despre dirofilarioza gasesti in acelasi articol citat anterior.

In concluzie, inainte de a hotari ca nu este nevoie de deparazitare externa peste iarna, te asteptam la cabinet pentru o cana de ciocolata calda pentru tine si sa schimbam cateva cuvinte despre riscurile pe care sezonul rece le poate prezenta pentru animalutul tau!

Dr. Elizabeth Weiss – Vet Medical Center

Share this post