Blog

Este bun laptele in alimentatia pisicilor?

Multi proprietari de animale de companie prefera sa isi rasfete companionii cu diverse delicii culinare pe care le includ in alimentatia pisicilor.

Primul aliment ales cand e vorba de pisici este laptele. Este adevarat ca multe feline adora sa guste din lichidul alb imediat ce a fost oferit, insa de cele mai multe ori nu pot sa il digere si astfel se imbolnavesc.

Intai de toate, este bine de stiut ca pisicile nu metabolizeaza nimic din lapte, iar acesta lipseste din hrana comerciala super-premium.

In afara de hrana comerciala (care trebuie administrata functie de greutatea pisicii), nutritionistii recomanda ca recompensele incluse in alimentatia pisicilor sa nu fie foarte calorice (maxim 20-30 calorii pe zi din surse dezechilibrate/recompense). Laptele degresat contine 45 de calorii/100ml, iar cel integral 70 de calorii/100ml, asa ca un castron cu lapte oferit de 2 ori/zi ar fi o bomba calorica si ar contribui la o problema grava de obezitate.

Un motiv in plus sa nu ii oferi lapte este acela ca majoritatea pisicilor nu tolereaza lactoza si cazeina din laptele de vaca deoarece cantitatea de enzima necesara metabolizarii lor (lactaza) scade foarte mult dupa intarcare si astfel apar indigestii alimentare.

Fiind un zahar nedigerat, lactoza determina producerea de fecale moi, balonare sau flatulenta.

Exista pisici care tolereaza bine cantitati reduse de lapte, insa ar fi mai bine sa optezi pentru alt tip de recompense atunci cand doresti sa iti rasfeti pisica. Iti recomandam carnea pe gratar sau fiarta fara adaos de condimente sau produse din magazine specializate pentru hrana de animale, fara a depasi insa maximul de 30 calorii/zi din aceste surse.

 

Dr Anda Dima – Vet Medical Center

Share this post