Ghiduri de ingrijire

Ingrijire Caini

Ce trebuie sa stii:

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii pentru ingrijire caini este faptul ca din cauza frigului si a umezelii, un caine se poate imbolnavi grav.

Are nevoie sa isi faca nevoile in mod regulat, altfel poate deveni stresat.

Are nevoie de locuri in care sa se ascunda daca se teme de ceva anume.

Aceste animale sunt foarte inteligente. Daca este privat de activitate, cainele se va plictisi, iar acest lucru ii poate provoca suferinta.

De asemenea, sunt fiinte care si-ar risca viata din dorinta de a explora necunoscutul.

Ce trebuie sa faci:

Asigura-i cainelui tau un camin conforabil, uscat, ferit de curent, curat si linistit.

Da-i acces la cea mai apropiata locatie unde se simte in siguranta pentru a-si face nevoile, cat mai frecvent in cursul unei zile.

Asigura-i acces la locuri in care se poate ascunde, unde se poate retrage pentru a se simte in siguranta. Asigura-te ca are obiecte potrivite pentru ros sau joaca.

Atunci cand un camin adaposteste mai multi caini, acestia trebuie sa beneficieze de resurse egale (jucarii, locuri de dormit si ascunzisuri) pentru a evita orice conflict cauzat de competitivitate.

Oriunde ar fi cainele, acasa sau in masina, trebuie sa ii asiguri o temperatura potrivita. Cand il transporti undeva, asigura-i confortul necesar pe tot parcursul deplasarii.

Evita metodele de dresaj aspre si dureroase. Foloseste numai tehnici pozitive si prietenoase de training bazate pe recompensa.

Tine-i blana curata si periata in permenenta.

Comportament

Un caine are nevoie de mult exercitiu, in special plimbari lungi unde sa aiba si posibilitatea de a alerga. Fiind animale extrem de jucause, au nevoie sa fie in permanenta in preajma jucariilor, oamenilor sau a altor caini. Comportamentul acestor animale depinde de varsta, rasa, personalitate si experiente din trecut.

Dresajul pe baza de recompensa este extrem de util in toate cazurile. Cu ajutorul recompenselor va asocia tot ce vrei sa il inveti cu ceva placut si…gustos. Astfel, va fi mult mai usor de controlat. Experientele inficosatoare sau pedeapsa severa pot cauza suferinta sau chiar disturbari de temperament pe termen lung.

Foarte important este sa aiba un spatiu in care sa se ascunda atunci cand se sperie de ceva sau cineva. Animalul poate fi traumatizat daca este privat de astfel de locuri in care sa se considere in siguranta.

Mirosul este un mijloc de comunicare esential pentru caini.

Alege marimea si rasa potrivite tie, caminului si stilului tau de viata. Dreseaza-l de cand este mic sa se poarte frumos, recompensandu-l de fiecare data. Evita agresiunea sau pedeapsa. Acest animal nu poate intelege ce i se comunica, astfel poate deveni agitat si speriat. Consulta un medic veterinar daca observi un comportament neadecvat in mod regulat din partea lui. Ofera-i un stil de viata activ, stimuleaza-l, mentine-l in forma fizica adecvata. In cazul in care nu ti-a fost recomandat altfel de catre medicul veterinar, ofera-i posibilitatea de a alerga cat mai mult, zilnic, in spatii protejate, parcuri etc.

Antreneaza-ti cainele mereu cu jucarii sau prin activitati de joaca cu oameni sau alti caini, astfel incat el sa nu se simta neglijat sau abandonat. Observa-l in permenenta pentru a depista din timp eventuale schimbari de comportament. Daca observi un comportament ce indica teama sau frica constanta, consulta un medic veterinar cat mai curand, cainele tau poate fi bolnav. Familia si prietenii tai trebuie sa adopte un comportament adecvat atunci cand interactioneaza cu el, pentru a evita schimbari de comportament ce pot duce catre agresiune, teama sau imbolnavire.

Compania

Cainii sunt animale extreme de jucause care se bucura cu adevarat de compania oamenilor. Daca sunt tratati cu iubire si grija de mici, ei invata cum sa vada in oameni adevarati prieteni. Aceste animale pot suferi cumplit daca sunt private de compania oamenilor in special a stapanilor, ei se plictisesc si in final se pot imbolnavi grav. Daca sunt obisnuiti de mici sa traiasca in compania altor animale, devin automat fiinte extrem de sociabile si jucause, beneficiind de o viata frumoasa si sanatoasa. Multi caini se tem sau pot agresa alte animale pe care le cosidera necunoscute. Asigura-i oportunitatea de a interactiona pozitiv cu apropiatii, asftel cainele tau nu va cunoaste plictiseala sau singuratatea.

Cand esti plecat, asigura-i atentia necesara din partea unei persoane cunoscute tie si cainelui. Daca se teme sau vrea sa agreseze alti caini, evita situatiile care ii cauzeaza acest comportament pe viitor si cere sfatul unui medic veterinar, daca situatia scapa de sub control.

Daca ai mai multi caini, ofera-le pe cat posibil un adapost comun, insa trebuie sa te asiguri ca benefiziaza de un camin adecvat si spatios, dotat cu locuri in care ei sa se poate retrage sau feri unul de celalalt.

Dieta

Aceste animale simt durerea si pot suferi asemeni oamenilor. Cand vorbim de caini individual, sau de rase de caini, le putem observa durerea si felul in care sufera, in diferite feluri. Aceste animale pot fi vulnerabile cand vine vorba de anumite boli infectioase precum si alte probleme de sanatate. O schimbare in comportamentul lui poate fi un semn important ca are o suferinta, putand fi depistata la timp. Cainii sunt animale curioase si din acest motiv, ei se pot rani daca sunt lasati nesupravegheati.

Anumite rase de cainii au fost selectionate ca fiind dotate cu trasaturi fizice exagerate, ceea ce le cauzau suferinta si o calitate scazuta a vietii. De asemenea, sunt anumite rase care sunt menite sa mosteneasca tulburari de comportament  si boli.

De retinut ca: un caine poate fi gasit, salvat sau reunit cu stapanii foarte usor, in caz de pierdere sau ratacire, prin microcip.

Trebuie sa verifici in fiecare zi daca este ranit si sa ii urmaresti comportamentul. In absenta ta, trebuie instruita persoana care il va ingriji. 

In ceea ce priveste controalele de rutina la veterinar, acestea sunt recomandate cel putin o data pe an. Cainele trebuie deparazitat intern la fiecare 3-4 luni si extern lunar (daca nu chiar la 3 saptamani), mai ales din primavara si pana la sfarsitul toamnei si vaccinar anual. Suna-ne pentru o programare!

Cu excepţia cazului in care este destinat pentru reproductie, opteaza pentru sterilizarea animalului, pentru a evita o serie de afectiuni grave care pot surveni dupa o anumita varsta. Cere sfatul medicului inainte sa iei aceasta decizie, astfel incat sa fii pregatit pentru orice situatie legata de sanatatea si comportamentul psihologic al animalelor.

Vino alaturi de noi si pe pagina de Facebook si fii la curent cu ce mai fac pacientii nostri!