Info veterinar

Inregistrare caini

Informatii utile si de actualitate cu privire la procedurile de inregistrare caini

Pe data de 15 martie 2014 au intrat in vigoare dispozitiile Ordinului 1/2014 al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, privind normele de identificare si inregistrare caini cu stapan.

Dar ce inseamna asta pentru noi, proprietarii de animale?

Legislatia noua implica aparitia mai multor schimbari:

In primul rand, va deveni obligatorie microciparea tuturor cainilor cu stapan.

Microcipul este un dispozitiv mic (de marimea unui bob de orez) care contine un cod de bare si un cod numeric, unice pentru acel animal. Acesta se implanteaza sub piele, de obicei in regiunea dintre umeri, printr-un procedeu simplu, asemanator unei injectii obisnuite.

De asemenea, se vor introduce carnetele de sanatate inseriate, care vor juca rolul de “buletin de identitate”. Pe scurt, daca in acest moment animalul tau are un carnet, acesta nu va mai fi valabil, iar toata informatia va trebui transferata pe un carnet inseriat.

Desi microciparea in sine dureaza foarte putin, urmeaza apoi partea mai complicata – inregistrarea animalutului in RECS (Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan). Pentru asta va trebui sa completam un formular cu datele tale si ale catelului. Noi, in calitate de medici veterinari pentru animalutul tau, vom trece in RECS tot istoricul, iar in noul carnet de sanatate, procedurile ulterioare microciparii (vaccinuri, deparazitari), efectuate in cabinetul nostru.

Din cauza aceasta, iti recomandam sa iti rezervi in jur jumatate de ora pentru o astfel de operatiune.

In cazul in care ai un caine microcipat, insa neinregistrat, nu este nicio problema – atata timp cat microcipul poate fi citit, acesta nu trebuie schimbat. Va trebui totusi sa iti inregistrezi animalul in RECS.

Atata timp cat un caine nu este microcipat si inregistrat in RECS, el nu poate fi vaccinat antirabic. Pe teritoriul Romaniei este obligatorie vaccinarea antirabica a tuturor cainilor si pisicilor.

Foarte important este faptul ca, in conformitate cu noua legislatie, nu vei putea iesi cu animalul in spatii publice decat daca acesta este microcipat, inregistrat, si vaccinat antirabic. Si cum altfel vei putea dovedi acest lucru, decat daca ai asupra tacarnetul de sanatate? Asta inseamna ca de fiecare data cand iti scoti animalutul la plimbare (intr-un spatiu public), va trebui sa iei si carnetul.

Ce se intampla daca doresti sa iesi cu animalul tau din tara? Va trebui sa soliciti emiterea unui pasaport. Acestea vor fi inseriate, la fel ca si carnetele. Daca ai un pasaport, acesta va continua sa fie valid pana la sfarsitul anului curent, insa dupa data de 31 decembrie 2015 va trebui sa iti faci rost de unul nou.

Tot pana la aceeasi data, va deveni obligatorie si sterilizarea cainilor din rasa comuna sau a metisilor. Drept urmare, daca aveti un caine de rasa si poti dovedi acest lucru (printr-o adeverinta de la Asociatia Chinologica), nu vei mai fi obligat sa iti sterilizezi catelul.

Pentru a mentine informatiile din RECS la zi, acestea trebuie actualizate corespunzator. Va fi obligatorie inregistrarea oricarui eveniment din viata catelului (vaccin, deparazitare, monta, fatare etc). De aceea, desi o deparazitare interna este o procedura foarte simpla, va fi necesara vizita la medical veterinar, pentru a se consemna in sistem. Acest lucru poate dura pana la 15 – 20 minute.

 

La Vet Medical Center, tarifele legate de identificare si inregistrare sunt urmatoarele:

– Identificare (implantare microcip) – 100 RON

– Carnet de sanatate + inregistrare in RECS – 50 RON

– Pasaport animale de companie – 100 RON

Consulta lista tuturor preturilor practicate aici.