Blog

Intoxicatia cu antigel

Intoxicatia cu antigel este una dintre cele mai periculoase. Atunci cand are loc, de obicei semne clinice apar brusc:

  • Urinare sau sete excesiva
  • Voma
  • Respiratie sacadata
  • Apatie sau letargie
  • Scaderea temperaturii corporale
  • Mers “de om beat”
  • Halitoza (respiratie urat mirositoare)
  • Rinichi mariti in volum, durerosi si sensibili
  • Insuficienta renala acuta
  • Coma

Antigelul, care contine compusul etilen glicol, este extrem de periculos cainilor si pisicilor, mai ales din cauza efectelor foarte grave pe care le are asupra rinichilor acestora. Printre sursele acestui toxic se afla antigelul de uz mecanic, lichidul pentru spalarea parbrizelor, uleiuri de motor, lichidul de frane hidraulice, solutii de developare fotografica, vopsele si solventi etc.

 

O cantitate echivalenta unei linguri poate determina insuficienta renala acuta grava la caini, iar la pisici ingerarea unei lingurite poate fi fatala. De obicei, cantitatea ingerata este mai mare, etilen glicolul avand un gust dulceag. Atunci cand cainii sau pisicile sunt expuse acestui toxic, se impune o interventie terapeutica imediata. In consecinta, daca suspicionati ca animalul Dvs ar fi putut intra in contact cu aceasta substanta, v-am recomanda sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar.

 

In caz de intoxicatie, este esentiala obtinerea unui istoric cat mai detaliat in privinta aparitiei simptomelor. Alte teste suplimentare care ar putea sa vi se recomande sunt:

–        o analiza completa a urinii si sangelui (parametri hematologici si biochimici)

–        o ecografie abdominala (care vizeaza in special vizualizarea rinichilor).

In cazul in care animalul prezinta voma sau diaree, puteti chiar sa recoltati o proba, din care se va incerca determinarea toxicului.

 

Intoxicatia cu antigel poate prezenta 3 stadii:

Stadiul 1: intervine in 30 minute – 12 ore post-ingestie, animalul putand prezenta semne asemanatoare starii de ebrietate (mers de om beat, hipersalivatie, voma, crize epileptiforme, urinare si sete excesive).

Stadiul 2: la 12-24 ore post-ingestie. Semnele clinice se pot “rezolva”, in acest timp aparand modificari interne mult mai grave.

Stadiul 3: la pisici intervine la 12-24 ore post-ingestie, iar la caini in perioada 36-72 ore post-ingestie. In acest interval apare insuficienta renala acuta severa. Se pot observa semne de inapetenta, letargie, hipersalivatie, halitoza (secundara afectarii renale), coma, depresie, voma sau crize.

 

Tratamentul intoxicatiei cu etilen glicol include administrarea unui antidot (fomepizol) sau de etanol, impreuna cu tratamentul perfuzabil si de sustinere. Pentru a fi eficient, un protocol terapeutic agresiv trebuie instituit in primele 8-12 ore post-ingestie (la caini), si in decurs de 3 ore (la pisica). Dupa aceasta perioada, intoxicatia cu etilen glicol este aproape mereu 100% fatala, in lipsa hemodializei. 

 

Dr. Elizabeth Weiss – Vet Medical Center

Share this post